gravad-lax
sillar_tre_stycken
Kräftor m dill

VÄLKOMMEN TILL

ALLFISK!


Färsk fisk och färska

skaldjur i Linköping

Nu är vi åter från vår semester...

så nu har vi öppet som vanligt,
kanske dags att köpa lite kräftor


Då kan ni komma till oss vid Drottningtorget,

Linköping eller ringa och beställa på 013-12 74 49


Normala öppettider:
Tis–fre: 9.30-18.00  ·   Lör: 9.30-13.00  ·  Sön–mån stängt

PARTNER                                                              LEVERANTÖRER                                                             VI STÖDJER

Lite om kräftor

1. Kräftor har fler än en färg

Vi tänker ofta på kräftor som att de är bruna när de är råa och röda när de är tillagade, men i själva verket är kräftornas färg mer komplicerad än så. Kräftans skal består av färgerna rött, grönt, blått, brunt och gult. Anledningen till att de blir röda vid tillagning beror på att de andra pigmenten förstörs vid upphettning.

2. Kräftor äter det mesta

Kräftor är inte precis några gourmander, utan de nöjer sig med att äta i princip vad som helst som de kan hitta på botten. Om kräftan blir tillräckligt hungrig kan den till och med äta en andra kräftor.

3. Det är kul att byta skal

Eftersom att kräftans skal växer behöver kräftan byta skal många gånger under sitt liv. Unga kräftor kan byta skal upp till så många som 8 gånger på ett år, men när kräftorna blir äldre brukar det räcka med att byta skal 1-2 gånger per år.

4. Olika storlekar beroende på kön

En vanlig uppfattning när det kommer till kräftor och andra skaldjur är att hanarna alltid är större än honorna på alla sätt och vis – men så är inte fallet. Hos kräftor har honorna större och bredare stjärt, samtidigt som hanarna har större klor än vad honorna har.

5. Kräftor går inte baklänges

Att kräftor skulle gå baklänges är inget annat än en klassisk myt, och som många andra myter är inte heller denna sann. Det som kräftor däremot gör är att de kan simma baklänges, men de går framlänges.

6. Innehåller inte så mycket kött

Under en kräftskiva äter vi nästan alltid fler kräftor än vad man tror, men det är kanske inte så konstigt med tanke på att en genomsnittlig svensk signalkräfta bara innehåller 13 gram kött.

7. Ett populärt skaldjur hos oss i Sverige

I Sverige är vi galna i kräftor, framförallt under sensommaren. Enbart under augusti månad konsumerar vi i Sverige ungefär fem miljoner kilo kräftor!

Nya Tanneforsvägen 19, 582 42 Linköping  ·  013-12 74 49

Normala öppettider: Tisdag till fredag: 9.30–18.30  ·  Lördag: 9.30–13.00  ·  Söndag och måndag stängt